Jak w przeszłości wyglądało przechowywanie produktów żywnościowych w niskich temperaturach, obecnie używane urządzenia chłodnicze

Czytaj...

Już w starożytnych czasach ludzie w pewnym zakresie umieli stosować lód i śnieg do chłodzenia różnych rzeczy. Trzymane w jaskiniach kawałki lodu czy śniegu pozwalały na to, żeby przed długi okres czasu utrzymywać temperaturę na niskim poziomie. Innymi metodami na przechowywanie śniegu były doły wyłożone słomą, ten sposób z kolei preferowali mieszkańcy Rzymu.

egipt
Author: Egypt Excursions Online
Source: http://www.flickr.com
Przed wiekami powstawać również zaczęły pierwsze odmiany chłodziarek. Tak naprawdę to w Egipcie i Indiach zaczęto używać porowatych naczyń, w jakich efekt chłodzący uzyskiwano przez odparowanie części wody z nich. W 19 wieku chłodnictwo zaczęło się bardzo intensywnie rozwijać, także z tego powodu, że został odkryty wpływ wyższej temperatury na rozwój grzybów i mikroorganizmów. (Ocieplanie poddaszy pianką) Urządzenia chłodzące wykorzystywać też zaczęto do konserwowania i utrwalania jedzenia.

Równie interesujący tekst odnajdziesz pod tym hiperłączem (https://www.driveoo.pl/lokalizator-gps/lokalizator-gps-z-can/) - zobaczysz, że jest niezwykle wciągający, zatem zobacz go.

Aktualnie wykorzystuje się do tego szereg najróżniejszych urządzeń, wśród jakich niektóre potrafią utrzymywać temperaturę nawet do -270 stopni.izolacje z pianki



klimatyzacja
Author: Dick Thomas Johnson
Source: http://www.flickr.com
Po chłodnicze urządzenia chętnie sięgają różne gałęzie przemysłu. Jednym z największych ich odbiorców takiego urządzeń jest przemysł spożywczy, gdyż dzięki ich wykorzystaniu można zorganizować przechowywanie żywności przez określony czas. Generalnie najczęściej chłodnicze urządzenia będzie się dzielić na chłodziarki i zamrażarki. Chłodziarki mają możliwość utrzymywania zakresu temperatur między zerem a kilkoma stopniami, dzięki czemu żywność nie jest zamrożona, a równocześnie przy niskiej temperaturze nie powinna się psuć. (Izolacje natryskowe) Za to zamrażarki dają możliwość uzyskania temperatury nawet do minus kilkudziesięciu stopni, tym sposobem pozwalając na przechowywanie żywności w stanie głębokiego zamrożenia. Wiele przedsiębiorstw decyduje się również na realizację dużych chłodni w budynkach, przykładowo to będą najróżniejsze firmy dystrybucyjne czy producenci różnej żywności. Przy tego typu obiektach bardzo istotne są porządne izolacje instalacji chłodniczych i odpowiednie wykonanie budynku, przez co cały obiekt będzie posiadał należyte parametry energetyczne.